logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Razlika između prijevremene i starosne mirovine

30/08/2012

Ne znate koja je razlika između prijevremene i starosne mirovine. Starosna mirovina i uvjeti za starosnu mirovinu u Hrvatskoj imaju jednostavna pravila.

Ne znate koja je razlika između prijevremene i starosne mirovine. Starosna mirovina i uvjeti za starosnu mirovinu u Hrvatskoj imaju jednostavna pravila.

Da bi osiguranik mogao ostvariti pravo na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu mora ispunjavati uvjet starosti i uvjet staža. Starosna i prijevremena starosna mirovina su državne mirovine, a isplaćuje ih država i poredn njih postoje još dvije vrste državne mirovine u Hrvatskoj.

Pravo na starosnu mirovinu stječe osiguranik kada su ispunjeni zakonski uvjeti za mirovinu odnosno kada navrši 65 god. (uvjeti za muškarce) ili 60 god. (uvjeti za žene) života i najmanje 15
god. mirovinskog staža ili je može ostvariti osiguranik zaposlen s nepunim radnim vremenom kada navrši 65 godina života i ako provede 15 godina u osiguranju.

Prijevremena starosna mirovina ostvaruje se ranijim umirovljenjem prije navršenja godina života propisanih za stjecanje prava na punu starosnu mirovinu, pri čemu se njen iznos umanjuje za
određeni postotak za svaki mjesec ranijeg umirovljenja. Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu u 2012. godini, stječe osiguranik kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža (muškarac), odnosno 55 godina i 6 mjeseci života i 30 godina i 6 mjeseci mirovinskog staža (žena).


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh