logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Registracija obrta, kako registrirati obrt

05/04/2012

Odlučili ste otvoriti obrt, te vas zanima kako registrirati obrt, u nastavku pogledajte cijeli postupak kako izgleda registracija obrta.

Odlučili ste otvoriti obrt, te vas zanima kako registrirati obrt, u nastavku pogledajte cijeli postupak kako izgleda registracija obrta.

Registracija obrta obavlja se u nadležnom uredu državne uprave u županiji, u uredu za gospodarstvo. Na istom mjestu možete dobiti i sve potrebne informacije o potrebnoj dokumentaciji i pristojbama koje treba uplatiti prilikom otvaranja obrta. Uz popunjene obrasce potrebno je priložiti slijedeće dokumente: fotokopiju osobne iskaznice, liječničko uvjerenje o radnoj sposobnosti za poslove s posebnim uvjetima rada, svjedodžbu ili uvjerenje o stručnoj osposobljenosti odnosno majstorskom ispitu za podnositelja (ili zaposlenika ako podnositelj ne ispunjava taj uvjet), preslika radne knjižice ili drugi dokaz o radnom iskustvu, Uvjerenje o nekažnjavanju izdano od Općinskog suda, Uvjerenje o nekažnjavanju izdano od Prekršajnog suda, potvrdu o pravu korištenja poslovnog prostora (ukoliko je vlasnik obrta ujedno i vlasnik ili suvlasnik poslovnog prostora u kojem će se obavljati obrt, dovoljan je ZK izvadak, u suprotnom potrebno je predočiti ugovor o zakupu ili neki drugi dokument kojim se dokazuje pravo na korištenje prostora). Prilikom otvaranja obrta potrebno je uplatiti sljedeće pristojbe: upravna pristojba u iznosu 270,00 kn (u nekim mjestima 250,00 kn + 20,00 kn biljega), troškovi obrtnice u iznosu 500,00 kn (200,00 kn za osobe prijavljene na Zavodu za zapošljavanje, za što je potrebno priložiti potvrdu Zavoda). Obrt se može registrirati bez upisa početka obavljanja djelatnosti. Početak obavljanja djelatnosti mora se upisati najkasnije godinu dana od izdavanja obrtnice. U roku 8 dana od početka obavljanja obrta, morate ga prijaviti nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema sjedištu obrta. Prijava se obavlja na obrascu prijave u registar poreznih obveznika (RPO obrazac). Osim toga, možete odlučiti želite li od početka biti obveznici PDV-a, budući da to niste obvezni do razine primitaka od 80.000,00 kn. U roku od 15 dana od početka obavljanja obrta, morate ga prijaviti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje – HZZO i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje – HZMO (više informacijama o načinu prijava i obvezama možete dobiti u ispostavama spomenutih institucija).

Za obavljanje djelatnosti potreban vam je pečat koji možete izraditi nakon što dobijete rješenje o upisu u obrtni registar. Osim toga, za poslovanje vam treba i žiro-račun koji možete otvoriti u nekoj od banaka.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh