logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Što je kapara – kapara za stan

30/09/2011

Prilikom kupovine stana često se daje kapara za stan. Što je kapara?

Prilikom kupovine stana često se daje kapara za stan. Što je kapara? Kapara je polog od obično 10 posto vrijednosti kupoprodajne cijene kao znak ozbiljnosti poslovanja i stvarne namjere kupovine nekretnine.

Ukoliko se daje kapara za stan treba se sklopiti predugovor koji se ovjerava kod javnog bilježnika. U tom predugovoru navodi se visina kapare, vrijeme isporuke stana, kazna odnosno penali u slučaju kašnjenja u predaji stana u dogovoreno vrijeme te cijena stana. Zatim, treba navesti da je stan neopterećen hipotekom i vlasništvo prodavatelja. Obavezan je i opis stana na temelju toga kako je navedeno u vlasničkom listu.

U predugovoru, između ostalog, treba stajati i da se po isplati ugovorene cijene kupac bez daljnjih pitanja upisuje kao vlasnik nekretnine iz ugovora u gruntovnici, a s čime je suglasan i prodavatelj.

Naime, prema Zakonu o obveznim odnosima, kojim je regulirana kapara, ako jedna strana preda drugoj stanoviti iznos novca ili drugih zamjenjivih stvari kao znak da je ugovor skopljen, ugovor se smatra zaključenim kada je kapara dana, ako nije što drugo ugovoreno.

U slučaju udovoljenja ugovoru kapara se mora vratiti ili uračunati u ispunjenje obaveze. Ako nije drugačije ugovoreno, kupac koji je dao kaparu može odustati od ugovora ostavljajući kaparu drugoj strani, a ako od prodaje odustane prodavatelj, dužan je vratiti dvostruku kaparu.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh