logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Vrste zadužnica, obična zadužnica

19/12/2012

Pitate se koje vrste zadužnica postoje i kakva je to obična zadužnica. Zadužnica odnosno Izjava o zapljeni računa jedan je od instrumenata osiguranja naplate potraživanja.

Pitate se koje vrste zadužnica postoje i kakva je to obična zadužnica. Zadužnica odnosno Izjava o zapljeni računa jedan je od instrumenata osiguranja naplate potraživanja. To je isprava kojom korisnik kredita, sudužnik ili jamac daju suglasnost banci da zbog naplate potraživanja može plijeniti sredstva po svim njihovim računima koje imaju otvorene u bilo kojoj financijskoj instituciji. 

Zadužnica ima svojstvo ovršne isprave temeljem koje ovrhovoditelj može tražiti ovrhu protiv dužnika ili jamca platca i u smislu učinka izjednačena s pravomoćnim rješenjem o ovrsi kojim se ovrha provodi u izvansudskom postupku namirenja ovrhovoditelja. No, zadužnica ima i svojstvo ovršne isprave na temelju koje se može tražiti ovrha na drugom predmetu ovrhe. Mogu biti u obliku fiksnog iznosa uz naspram određene imovine ili promjenljivog, ili oboje. Promjenljivo zaduženje odnosi se na postojeću i buduću imovinu poduzeća bez naznake neke određene imovine. To omogućuje poduzeću slobodno korištenje imovine bez obveze obraćanja vlasniku zadužnice ili hipoteke za osiguranje dozvole.

U slučaju neizvršavanja obveze plaćanja kamata ili stečaja, vlasnici zadužnica imaju pravo intervencije, pri čemu promjenljivo zaduženje postaje fiksno potraživanje prema imovini poduzeća na taj datum. Zadužnice imaju najviši prioritet prilikom plaćanja kamata i isplata kapitala po likvidaciji. U Hrvatskoj se koriste dvije vrste zadužnica: obična i bjanko zadužnica. Obrazac za običnu zadužnicu nije propisan, tako da se obična zadužnicu morati sastaviti. Običnu zadužnicu mogu izdati fizičke i pravne osobe. Ukoliko zadužnicu izdaje pravna osoba treba provjeriti izdaje li je osoba koja je ovlaštena za zastupanje te pravne osobe (ta osoba mora biti upisana u sudski registar – pogledati uvodni tekst o sudskom registru), a ako je riječ o obrtu zadužnicu izdaje obrtnik. Potpis dužnika mora biti ovjeren od javnog bilježnika. Zadužnica se izdaje u jednom primjerku.

Ovjerom potpisa dužnika zadužnica stječe svojstvo pravomoćnog rješenja o ovrsi. U zadužnicu se upisuju podaci o vjerovniku i dužniku (ime i prezime, adresa ako je riječ o fizičkim osobama; ukoliko je riječ o pravnim osobama tada njeno ime, sjedište, a poželjno je i matični broj). Dospijeće tražbine može biti točno određeno, a može se npr. staviti da zadužnica dospijeva danom podnošenja na naplatu banci, što jača položaj vjerovnika.  


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh