logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Glavnica i kamata – što je anuitet?

03/11/2011

Odlučili ste podići kredit i susrećete se s mnogim nepoznatim pojmovima, a među njima je i glavnica i kamata, te anuitet. Što je anuitet?

Odlučili ste podići kredit i susrećete se s mnogim nepoznatim pojmovima, a među njima je i glavnica i kamata, te anuitet. Što je anuitet?

Anuitet je stručni naziv za mjesečnu ratu kredita. Predstavlja zbroj kamate i glavnice. Dakle; anuitet je rata plus kamata. Anuitet je uvijek isti odnosno svaki mjesec plaćamo isti iznos, ali se omjer kamate i glavnice stalno mijenja.
Naime, glavnica predstavlja onaj iznos novca koji ste posudili od banke u obliku kredita. Primjerice, uzimate 50.000 eura i taj iznos se zove glavnica. Dok je kamata iznos novca koji plaćamo banci kao cijenu što nam je posudila novac. Kamatna stopa izražava se u postotku i govori kolika je cijena novca.

Naime, svaki mjesec banci plaćate i glavnicu i kamatu, odnosno kamata se stalno računa na sve manji i manji iznos glavnice, a na početku otplate kredita većina uplaćenih novca ide za plaćanje kamate.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh