logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Razlika između udruge i zaklade

14/03/2013

U čemu je razlika između udruge i zaklade? To su dva osnovna organizacijska oblika civilnog društva, organizacije bez vlasnika čija su sredstva namijenjena ispunjavanju javne svrhe.

U čemu je razlika između udruge i zaklade? To su dva osnovna organizacijska oblika civilnog društva, organizacije bez vlasnika čija su sredstva namijenjena ispunjavanju javne svrhe.

Udruge su svaki oblik slobodnog i dobrovoljnog udruživanja više fizičkih i pravnih osoba koje se udružuju radi zaštite i zauzimanja za zaštitu nekih zajedničkih vrijednosti, interesa ili ciljeva
Zaklada ili fundacija je neprofitna organizacija osnovana s vlastitim izvorom sredstava tj. imovina zaklade. Sredstva zaklade tj. imovina zaklade izdvojena za namjenu za koju je zaklada osnovana koriste se prema programima u korist pojedinaca ili skupina koji su korisnici sredstava zaklade.

Osnovna razlika između pojma zaklade i udruge, iako se njihovo djelovanje u mnogo toga dodiruje te im ciljevi mogu biti identični, je u tome što zaklada raspolaže imovinom, dok je udruga bez imovine.
Udruga kao asocijacija građana može se rastati kao što se okupila u bilo kojem trenutku bez posljedica za one s kojima je surađivala. Zakladom se smatra određena imovina koja će se koristiti za stvaranje prihoda koji će doprinijeti ostvarenju ciljeva zaklade u neograničenom vremenskom periodu.

Razlika između udruge koja je pravna osoba članova i zaklade koja je pravna osoba imovine je značajna. Za djelovanje udruge i ostvarivanje postavljenih ciljeva potreban je novac i aktivnost članova,dok su za vođenje zaklade potrebni ljudi koji će donositi odluke o davanju potpora i sudjelovati u provedbi programa


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh