logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Što su dionice i što je dividenda

16/08/2012

Razmišljate o ulaganju novca u dionice, ali niste sigurni što su dionice i što je dividenda koja se isplaćuje od dionica. Prema definiciji dividenda je dio dobiti koji se u dioničkom društvu isplaćuje dioničarima.

Razmišljate o ulaganju novca u dionice, ali niste sigurni što su dionice i što je dividenda koja se isplaćuje od dionica. Prema definiciji dividenda je dio dobiti koji se u dioničkom društvu isplaćuje dioničarima.

Može biti određena u apsolutnom iznosu po dionici ili kao postotak njene nominalne vrijednosti. Dividenda kao prinos određuje vrijednost dionice. Dok definicija govori da je dionica vrijednosni papir kojim uplatitelj dokazuje svoj ulog u temeljni kapital dioničkog društva. Ona je dokaz vlasništva nad dijelom trgovačkog društva koje je registrirano kao dioničko društvo. Ona daje prava, ali i određene obveze prema društvu. U pravilu je nasljedna, ali postoji i mogućnost da se u odnosu na nasljeđivanje i trgovanje u aktu o osnivanju predvide i određena ograničenja.

Jedno od osnovnih svojstava dionice je da donosi dividendu, što znači, sudjelovanje vlasnika dionice u profitu koje u određenom razdoblju ostvari dioničko društvo.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh