logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Donacija sponzorstvo, razlika između sponzorstva i donacije

31/08/2012

Obzirom da se često smatra da donacija i sponzorstvo imaju isto značenje, što nije točno, u nastavku saznajte koja je razlika između sponzorstva i donacije.

Obzirom da se često smatra da donacija i sponzorstvo imaju isto značenje, što nije točno, u nastavku saznajte koja je razlika između sponzorstva i donacije.

Donacija ili darivanje je davanje dara u novcu, stvarima ili uslugama primatelju bez protuusluge. Darovati je moguće i pravne i fizičke osobe. Darovanja pravnih osoba porezno su priznati rashod ako su učinjena u tuzemstvu za kulturne, znanstvene, odgojno-obrazovne, zdravstvene, humanitarne, sportske, vjerske, ekološke i druge općekorisne svrhe udrugama i drugim osobama koje navedene djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima i to do najviše 2% od prihoda ostvarenog u prethodnoj godini. Važno je još naglasiti da se na darovanje koje se vrši u novcu ne obračunava PDV, ali ako se vrši u stvarima ili uslugama darovatelj je obvezan na vrijednost dara obračunati PDV te izdati račun i u njemu iskazati iznos PDV-a. Sponzorstvo je jedna od metoda koje koriste poslovne organizacije za svoju promociju. Dakle, sponzorstvo je davanje u novcu, stvarima ili uslugama pravnoj ili fizičkoj osobi uz određenu protuuslugu, promidžbenu, odnosno reklamnu. Troškovi sponzorstva evidentiraju se kod sponzora kao trošak promidžbe i u potpunosti su porezno priznati bez obzira na iznos, a primatelj novčanih sredstava dužan je sponzoru izdati račun za reklamiranje.

Kod sponzorstva obavezno je potrebno sastaviti ugovor o sponzorstvu kako bi se utvrdile obveze i prava ugovornih strana. Razlika između donacije i sponzorstva je u tome što se donacijom ne traži protuusluga niti ikakva naknada, dok se kod sponzorstva traži protuusluga, tj. promidžba.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh